oversigt, set fra NV
.
højen set fra parkeringspladsen, set fra SV
.
oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38215
Sted- og lokalitetsnummer
040411-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 18 m. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 18 m. Træbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStørre høj, 2 x 18 x 15 m. Ældre bøgetræer vokser hen over højen, der også er dækket af brombærkrat. Vestsiden af højen er afgravet ca. 3 m. I den afgravede side sås flere større sten stikke frem - randsten ? P-plads grænser lige op til den afgravede del af højen og afgravningen kan være foretaget ved anlæggelse af denne. Vegetationen ved den afgravede del også helt anderledes. Op til højens vestside er anlagt færgeleje og en asfalteret parkeringsplads går helt op til højen. Grundmuret ishus med toiletter opført mindre end 50 m fra højen. 2 meter højt trådhegn på jernstativ til indhegnet p-plads grænser direkte op til højfoden.. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links