højen set fra SØ
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302672
Sted- og lokalitetsnummer
010202-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj ca 20 meter i dimeter ca 2 meter høj.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå en bakke "Store Bakke" kaldet vest for gården ses en stenkreds, til dels bestående af ret anselige stene, der er oval i retningen ø.s.ø.-v.n.v. 36' x 27'. Mod øst går den lave jordforhøjning, hvorpå stenkredsen ligger 5 al. udenfor denne.- Det er tomten af en toppet gravhøj, som i 1833 ell. 34 sløjfedes til opfyldning af en mose. Der sås ikke ved foden spor til nogen stensat kreds, som først kom til syne ved højens sløjfning.
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal rekognoscering - Roskilde MuseumHøj ca 20 meter i dimeter ca 2 meter høj. Tilgroet og deponering af marksten der dyrkes inden for to meterzonen.meget markant på reliefkort.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links