Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
282721
Sted- og lokalitetsnummer
010511-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. tingl. 16/8 1888. (Gdr. Ole Jensen). Diplom. Høj 5,5 m x 27 m (N-S) x 25 m (Ø-V). Nordsiden har en gammel tilgroet afgravning og det samme gælder østsiden. Ved den nord- vestre og afgravede fod ses 2 sten. Ø. og NØ siden vanskelig at erkende grænserne for på grund af opfyldning, af gammel skel- grøft hvortil højen i sin tid gik. For en snes år siden blev til denne side et udhus opført ganske tæt til højen. En høn- segård går lidt op på NØ siden. Højen græsklædt og med tjør- nekrat.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Store Guldhøi", den er lidt afgravet og skreden i den nordlige Side, hvor Eieren i Nordvest har sat Stene for at hindre videre Skridning, ogsaa lidt skreden i Vest. Den er 13 1/4' høi, N.-S. 74' og V.-Ø. 54' i Diameter. Eieren har skjænket den til Fredlysning. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Guldhøj" 5,5 x 27 m. (N-S) x 25 (Ø-V) m. Nordsiden har en gammel tilgroet Afgravning og det samme gælder Østsiden. Ved den nordvestre og afgravede Fod ses 2 Sten. Ø- og NØ-siden vanskelig at erkende Grænserne for paa Grund af Opfyldning af gammel Skelgrøft, hvortil Højen i sin Tid gik. For en Snes Aar siden blev til denne Side et Udhus opført ganske tæt til Højen. En Hønsegaard gaar lidt op paa NØ-Siden, men Ejerinden lovede at det skulde blive rettet i Løbet af 1 Aar. Højen græsklædt og m. Tjørnekrat.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 4,0 x 25,0 x 23,0 m. Afgravninger i N- og Ø-siderne. 1 mulig randsten i NV-siden. Ved østlige højfod en mindre murstensbygning. Forskelligt affald, bl.a. kasserede jernredskaber på SV-siden, lovede ejeren at fjerne. Ejeren havde forsøgt at fjerne slåenbuske på V-siden ved at trække dem op med traktor, men det var ikke rigtigt lykkedes, jeg fortalte ham, at han derved beskadigede højen, så han måtte ikke prøve igen. Jeg lovede at finde ud af, hvordan han kunne fjerne disse buske fra højen, som ligger meget flot set fra den nærliggende vej. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links