Oversigt, set fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262761
Sted- og lokalitetsnummer
010111-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj "Store Harehøj" 7,2 m x 40 m. Ad NV-siden fører en trap- pe med træefstivede trin og et trærækværk. Fra den modsat- te side fører en sti op til toppen. Siderne lidt ujævne, men højen i det hele taget velbevaret og prægtig. Tæt bevokset med nåle- og løvtræer.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStore Harehøi. No. [sb.] 13-16a kaldes tilsammen "de sorte Harehøie". Afd. 39. Bevoksning: 1986: Mos, Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj " Store Harehøj " 7,2 x 40 m. Ad NV-Siden fører en Trappe med træafstivede Trin og et Trærækværk. Fra den modsatte Side fører en Sti op til Toppen. Siderne lidt ujævne, men Højen i det hele taget velbevaret og prægtig. Tæt bevokset med Naale- og Løvtræer.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, "Store Harehøj". Bevoksning: 1986: Mos, Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links