Oversigt - Set fra S
.
Oversigt - Set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25297
Sted- og lokalitetsnummer
010110-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 4 x 25 m. Top hvælvet, herpå ligger nogle sten, vist på sekundær leje. Lidt afgravet i SØ-side. Iøvrigt velbeva- et. Bevokset med græs og brombær.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStorhøi, en smuk velbevaret Høi, bevoxet med Græs. Lidt af Foden er afskaaret imod N. og Ø. Dens Top ligger 105' over Havets Niveau og man har en viid Udsigt derfra. Eieren, Nikolai Hansen, har lovet at bevare Høien men har ikke villet overlade den til Directionen til Fredlysning. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj " Storehøj " 4 x 25 m. Top hvælvet, herpaa ligger nogle Sten, vist paa sekundær Leje. Lidt afgravet i SØ-Side. Iøvrigt velbevaret. Bevokset med Græs og Brombær.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Storhøj". Høj: 6 m høj, 25 m (n-s) x 21 m (ø-v). Velbevaret høj med mulige randsten ( og/eller marksten) i sydlige side. På toppen flere sten. I forhold til de øvrige sider er vestsiden mere jævnt skrånende. GI - punkt på toppen. Bevokset med græs, løvkrat (brombær) og unge løvtræer (røn,birk,kirsebær). Beliggende midt i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Stor og velbevaret gravhøj beliggende højt i relativt kuperet terræn. Fra højen en vid udsigt til alle sider. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links