Oversigt - fra SSØ
.
Oversigt - fra N
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26272
Sted- og lokalitetsnummer
010113-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Kongehøj", 25 x 4 m. Ligger på Præstegårdens mark, der er bortforpagtet. Højen er dog holdt udenfor forpagtningskontrak- ten.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Storhøi", overpløiet. Den er nu c. 18' høi, men har været 20' høi, og er 100' i Diameter. I den n. og s. Side er der optaget enkelte, 2' lange Stene af en Steenkreds. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kongehøj", 25 x 4 m. Ligger paa Præstegaardens Mark, der er bortforpagtet. Højen er dog holdt udenfor Forpagtningskontrakten.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kongehøj". Høj, som er ca. 4 m høj, 43,5(ø-v) x 42,5 (n-s). Velbevaret høj med fint hvælvede sider, dog er sydøstsiden skrå, velsagtens p.gr.a. af gamle afgravninger. Højtoppen er en lille smule konkav. Der pløjes alt for tæt på højen, bortset fra dens østside. På den måde er mere end 10 randsten efterhånden pløjet frem fra sø-, ø- og nø-siden og smidt på højfoden. Rundt om hele højen kan ses et ca. 4 m bredt bælte af sort jord. Bevokset med ældre løvtræer (vildæble,kirsebær,elm o.lign.) på højens sydside og et enkelt rønne træ på n-siden, ellers græsbeklædt. Beligggende i ager, vest for et større idrætsanlæg og skole samt syd for landevej. Talt med forpagter vdr. afpløjning. Lover at det ikke sker oftere. Forpagter bor på Palhøjgård, øst for Ørby. d.7.11.1989. Ikke påtalt skriftligt. Er påtalt mundtligt. ** Seværdighedsforklaring ** Meget fin høj med flot beliggenhed. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links