Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391312
Sted- og lokalitetsnummer
080204-105
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 18 m. Beliggende på lille Ø/V-orienteret banke. Gamle indgravninger anes i Ø og S.

Undersøgelseshistorie

1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelbevaret, markent høj beliggende på lille Ø/V-orienteret, ås-agtig banke. Mindre, gamle indgravninger anes i S og Ø, ingen sten synlige. 60 m NNØ for 3913:4. Gammelt fasanfoderskjul (pandeplader på jordgravede granrafter) ligger sammenstyrtet ved højens NV-fod. (Umiddelbart ØSØ for højen ses en anden, meget udflydende, men dog umiskendelig højtoft, hvis østlige trediedel er bortskåret af vej. Ca. 0,5 x 15 m. Tinglyses ikke.).
1994
Museal besigtigelse - Fyns StiftsmuseumHøj, 1,5 x 12-13 m med gl. hul i midten, beliggende på højning, formentlig megalitgrav.
2004
Tinglysning - KUAS, FortidsminderHøj, 1,8 x 18 m.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links