Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
362117
Sted- og lokalitetsnummer
040319-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

1986: Høj. 2 x 8 m. Højsiderne stejle. I toppen, der er ret flad, ses et 2 x 1 m stort og ca. 1 m dybt hul. I ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMiddelstor Høj, c. 6' høj, et lille Stykke sydøst for Langdyssen [sb.17] paa samme Lod. Afgravet i Randen, Det kan ikke mindes, at der har staaet Sten omkring den. Ikke undersøgt nærmere paa Grund af Sæd. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 8 m. Stærkt afgravet fra alle Sider. I Midten 2 x 1 m. stort Hul, ført til Bunds. Staar med nøgne Brinker. Krabevokset i Ager. Centralgrav antagelig urørt.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler 2 x 8 m med afgravede sider og et større hul i SØ siden af højtoppen, der er ret flad. Hullet måler ca. 2 x 1 m dybt og er delvist uden vegetation p.g.a. tæt bevoksning med buskagtige træer og krat samt brombær. Ingen nyere beskadigelser, god pløjeafstand. Der findes nogle marksten ved højfod, af mindre omfang. den ligger i et åbent landskab, ca. 500 m til vej. ** Seværdighedsforklaring ** Lille høj (med huller)- i åbent landskab. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, 2 x 8 m. Højsiderne stejle. I toppen, der er ret flad, ses et 2 x 1 m stort og ca. 1 m dybt hul. I ager.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links