oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282471
Sted- og lokalitetsnummer
030408-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 m i vest, hvor højsiden er stejlt afgravet, ca. 18 m øst-vest og 15 m nord-syd. Højen skråner jævnt mod øst. I nordøstsiden en stejl afgravning med en indtil 1 m høj stensætning (rest af gammelt haveanlæg). Højen er græsklædt, bevokset med mindre buske og i nordøst et kastanjetræ. Ligger i have.

Undersøgelseshistorie

1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, ca. 3 m i vest, hvor højsiden er stejlt afgravet, ca. 18 m øst-vest og 15 m nord-syd. Højen skråner jævnt mod øst. I nordøstsiden en stejl afgravning med en indtil 1 m høj stensætning (rest af gammelt haveanlæg). Højen er græsklædt, bevokset med mindre buske og i nordøst et kastanjetræ, ligger i have.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links