Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
38113
Sted- og lokalitetsnummer
200311-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Hajstrup, art.nr.24, bd.I, bl.15. Tingl: 6/9 1930. Simeon Sørensen. Diplom Afmærkn.: MS 1930, H.C. Broholm. Høj, 5 x 15-20 m. Flad top. Sydsiden afgravet; nordsiden stejlt af- gravet, i hegn. Også Ø- og V-siderne noget afgravet. Tæt slåen i ager. ...

Undersøgelseshistorie

1929
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 5-6 m høj, 24-25 m i Tværm. Medtaget af Gravninger. Toppen flad. Sydsiden afgravet og meget ujævn. Nordsiden støder op til et Hegn og er bortpløjet, saa at den staar lodret. Bevoxet med Græs og Tjørn.
1929
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 5 x 15-20 m. Flad top. Sydsiden afgravet, nordsiden stejlt afgravet, i hegn. Også øst- og vestsiderne noget afgravet. Tæt slåen i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Men ligger ganske gemt i buske og tæt tjørnekrat - som burde fældes for at skåne og synliggøre højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links