Højen set fra syd
.
Højen set fra øst
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
390851
Sted- og lokalitetsnummer
220304-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 1930, gæstgiver Christian Bonde. Høj, "Tavlsbjærg", 1,7 x 17 m. Toppen afgravet. Fra vest til over top en bred sænkning. En randsten i nordvest, og noget over højfoden ses del af en stor sten. "I nordsiden en ca. 1,5 m bred, flad sænkning fra fod til nær top. I sydsiden en meterbred, flad sænkning uden vegetation omtrent fra top et par meter ned ad højsiden". Græsgroet i ager. De imellem " " satte beskadigelser (kreaturer) er ikke anført i deklarationen; må være sket under forpagningen. Forpagteren anmodet om udbedring af skaderne; ejeren har lovet istandsættelse.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7 x 17 m. Top afgravet. Fra V. til over Toppen en bred Sænkning, hvorved Højen antagelig er udgravet. En Randsten i Nv.
1930
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFredlyst ved Nævn.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Tavlsbjærg", 1,70 x 17 m. Toppen afgravet. Fra vest til over top en bred sænkning. En randsten i NV, og noget over højfoden ses del af en stor sten. (I nordsiden en ca. 1,5 m bred flad sænkning fra fod til nær top. I sydsiden en meterbred flad sænkning uden vegetation omtrent fra top et par meter nedad højsiden.) Græsgroet i ager. (De understregede beskadigelser (kreaturer) er ikke anført i deklarationen, må være sket under forpagtningen). [Erstattet af parenteser]. 24/6-57: Forpagteren anmodet om udbedring af skaderne.
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links