Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322683
Sted- og lokalitetsnummer
020603-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 20 m. I den V højside er 2 sten synlige.

Undersøgelseshistorie

1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 3,5x20x20 m, jævnt rundet form. Der er nedslidte stier, enkelt tilgroet, en anden tværs over højen i Ø-V'lig retning anvendt til ridesti. (2 sten synlige i V-højside. M.B.) Højen ligger i en mindre løvskov nær skovbryn på mindre morænebakke ud mod moseområde.'En skovvej fører tæt forbi højen, ca 600 m til offentlig vej. (Et skovdige tangerer højfod i S. M.B.) ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, velbeliggende i skov med udsyn til moseområde og andet fortidsminde. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links