Oversigt - fra NØ
.
Oversigt - fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252916
Sted- og lokalitetsnummer
010103-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2,5 x 23 m. I toppen en gammel muret vandbeholder en 3-4 m dyb. Den bruges ikke mere. Højens sider afgravede og højkarakteren noget udvisket. Den sydlige og sydøstlige del af højen delvis inddraget i haveanlæg. Bevokset med græs og 3 træer. I have.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFem Høie [sb.14-18], .......No [sb.] 15 ligger i Gaardens Have og er tildeels planeret. Bevoksning: 1989: Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 23 m. I Toppen en gammel muret Vandbeholder, er 3-4 m dyb. Den bruges ikke mere. Højens Sider afgravede og Højkarakteren noget udvisket. Den sydlige og sydøstlige Del af Højen delvis inddraget i Haveanlæg. Bevokset med Græs og 3 Træer. I Have.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som er 2,5 m høj og ca. 20 m i diam. Høj med gamle beskadigelser. I toppen er en gammel vandbeholder, som dog nu er er opfyldt med murbrokker o.lig. Højens sider er noget udjævnede bortset fra vestfoden, der er mere stejl som følge af en smule jorderosion. Højen er bevokset med ca. 50 år gamle løvtræer (elm, bøg), men er ellers uden vegetation. Ved den sydøstlige højfod findes et antal sten, der godt kunne være oprindelige randsten, men som nu står i sekundært leje. Højen er beliggende i have nord for stuehus. Ejer: Niels Stockholm Museumsvej 1, 3120 Dr.Mølle. -papierne vdr. fund i omr. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links