Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37137
Sted- og lokalitetsnummer
080206-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En lav rund træbevokset højning, hvis vestlige del er øde- lagt af en dyb grøft i retning SØ-NV. Højens største tværmål parallelt med grøften ca. 12 m. Højden målt fra syd 1,25 m, fra nord 0,50 m. Træbevokset. Ca. 20 m SV for 3713-6, sb. 15, umiddelbart nord for skovvejen og med foden berørende denne.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 20 m ssv. for e [sb.15], umiddelbart nord for skovvejen og med foden berørende denne, ligger en lav, rund, træbevokset højning, hvis vestlige del er ødelagt af en dyb grøft i retning sø.-nv. Højens største tvm. parallelt med grøften ca. 12 m. Højden målt fra syd 1,25 m, fra nord 0,50 m.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjens sydvestlige del er ødelagt af en næsten 2 m dyb grøft. Højen er dækket af visne løvblade. Ved højfoden står nogle 15-20 år gamel løvtræer. Et par store, gamle træer er fældet for en del år siden. Der ligger stadig lidt kvas på højen fra dengang. Et kørespor henover højen på den øst-nordøstlige side. Ingen beskadigelser. Mål: 1x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Alene p.g.a. de øvrige 15 høje bør den have 2 små stjerner.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet. Generelt om Tokkelund kan siges, at skoven er meget vildvoksende og vanskelig tilgængelig uden for vejene. Dde nordligste høje synes at ligge nogenlunde på plads, mens den sydlige gruppe tæller mindst to høje mere end de allerede fredede. De sorte cirkler på 4 cm kortet er mere nøjagtige end de på FF angivne placeringer. P.g.a. bevoksning kunne opmåling med GPS ikke foretages.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links