Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
05141
Sted- og lokalitetsnummer
100602-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MP 1939 En høj, 15 x 1,25 m; flad topflade; vestfoden afskåret.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. På grund af fejlafsætning på museets sb.kort blev højen ved besigtigelsen regnet for fjernet. Stedet er senere besigtiget sammen med Torben Dehn, foråret 1981, jvf. besigtigelsesrapport fra T.D. *** Nyberejsningstekst *** Høj. Kun halvdelen af højen er bevaret - ligger i plantning af "grand" m.v. , plantet for ca. 18 år siden. Diameter i N-S en ca. 15 m. Den anden halvdel er pløjet mark med mange håndstore sten. Højfod i plantning går jævnt over i terrænet.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjrest beliggende i smal nåletræsbeplantning i ager. Sydlige halvdel er overpløjet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links