Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33278
Sted- og lokalitetsnummer
020110-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Tornhøj" 3 x 15 (N-S) x 13 m (Ø-V). Toppen flad med flere gra- vede huller. Afgravet til alle sider, så at den er omtrent fir- kantet. Hovedsagelig atter tilgroet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi "Tornhøi" 3 Meter høi. Afgravet til alle Sider, saa at nu er omtrent firkantet. 15 Meter fra Nord til Syd, 13 M fra Øst til Vest. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tornhøj", 3 x 15 (NS) - 13 (ØV) m. Toppen flad med flere gravede Huller. Afgravet til alle Sider, saa at den er omtr. firkantet. Hovedsgelig atter tilgroet. Græskl. i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTornhøj. Højen er noget uregelmæssig p.g.a. gamle gravninger og dyregange, omtrnet 4-kantet afpløjet, mål ca 15x13x3 m, orienteret N-S. Der er enkelte dyregange i højen, ligger ca 10 m fra landevej. Placeret i højrække, i et ret fladt åbent morænelandskab med vidt udsyn. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i højrække, placering med vidt udsyn. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links