Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330443
Sted- og lokalitetsnummer
190504-168
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,40 x 18 m. Gennem top 6 m bred gravning i nord-syd, der mod syd går til bunden. Grøft gennem sydøstside, 1 m bred. Brus i nordøstside. Det meste af foden bortgravet. Lyng- og græsklædt, delvis bevokset med fyr, i ager. Matr.nr. 7a, Avtrup, Fåborg s.: Høj i skel til matr.nr. 3g, Tranbjerg. Årre s..

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 48' i Tv. 5' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skellet ind til Faaborg Sogn ligger en Høj, 2,40 m h., Diam. 20,50 m. Hele Midtpartiet er bortgravet til Bunden og beplantet med Gran og Fyr. Det meste af Foden er ligeledes borttaget. Lynggroet i Ager. Højen skal have været brugt til Beboelse. Man fortalte, at en Fuldmægtig fra Herredskontoret i Varde hos Familien i Højen fandt en "Runesten", som han tog med sig.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.40 x 18 m. Gennem top 6 m bred gravning i n-s, der mod s går til bunden. Grøft gennem sø-side. Det meste af foden bortgravet. Lyng- og græsklædt, delvis bevokset med fyr, i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links