oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37224
Sted- og lokalitetsnummer
040301-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m. Græsklædt med et enkelt træ i skov. De på og omkring højen rejste sten indbefattes ikke af fredningen.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, c. 45' Tværmaal, c. 4' høj, skønnes oprindelig at have været noget højere, da den er stærkt affladet i Toppen. (Skoven "Græsvænget", hvori Højen ligger, har, efter Meddelelse, tidligere været Agerland). Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.50 x 15 m. Græsklædt med et enkelt Træ i Skov. De paa og omkring Højen rejste Sten indbefattes ikke af Fredningen.[fordi der] I ny Tid er rejst tre Sten med en Overligger paa Toppen af Højen, og omkring den staar 26 Randsten.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca. 1,5 x 15 x 15 m og er regelmæssigt rundet og hvælvet. Den er bevokset med brændenælder, græsser, hindbær og 3 ældre træer, omgivet af privat granskov, alder 20-30 år. Der er i kanten af højen en randstenskæde (forskellig stenstørrelse med ca. 1 m's mellemrum) og på toppen et lille "dyssekammer" (alle er sekundære sten). Den ligger i et forholdsvis fladt landskab, i tæt granskov, ca. 100 m fra landevej. Ejer fortalte, at han havde flere overpløjede høje, og at Ramskou havde omtalt et "Stonehenge" på mark V ? for gården (set på luftfotografi). Ejeroplysninger på berejserblanket. ** Seværdighedsforklaring ** Mindre høj (med sek. stensætn.) i skov. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links