Højen set fra øst
.
højen set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
40083
Sted- og lokalitetsnummer
220304-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/11 1930, Anna M. Iversen, Meta Iversen og Mads Peter Iversen, Rugbjerg. Afmærkn.: MS 1933, R. Skovmand. Høj, nordligste af "Trehøje", 2 x 16 m. 3 - 4 m bred, 0,5 m dyb sænkning i top. Mod vest i topsænkning ses del af en stor sten. Mærkesten nær top i nordvest. "Hele højsiden i syd kreaturtrådt og delvis vegetationsløs". De øvrige sider lidt uregelmæssige. Græsgroet i ager, på toppen en tjørn. (Den i " " satte beskadigelse er ikke nævnt i deklarationen bortset fra kreaturtrådt sydfod. Der er pløjet helt op til fod i syd, sydvest og syd- øst). Skaden påtalt, udbedring forlangt.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Trehøje", 2,0 x 16 m. Sænkning i Top 3-4 m br. 1/2 m d. Lidt uregelm. Side.[[ Kreaturtraad i S. Fod.]]
1930
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFredlyst ved nævn.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, (nordligste af "Trehøje", 2 x 16 m. 3-4 m bred, 0,5 m dyb sænkning i top. Mod vest i topsænkning ses del af en stor sten. MS nær top i NV. (Hele højsiden i syd kreaturtrådt og delvis vegetationsløs). De øvrige sider lidt uregelmæssige. Græsgroet i ager. På toppen en tjørn. (Den understregede beskadigelse er ikke nævnt i deklarationen bortset fra kreaturtrådt sydfod. Der er pløjet helt op til fod i S, SV og SØ). Skaden påtalt, udbedring forlangt.
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links