Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3208199
Sted- og lokalitetsnummer
170908-530
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,75 x 11 m. I toppen en ca. 1 m lang sten og vest for den en 0,5 m stor sten. I højsiderne ses mange sten. I højens nordlige del er en indgravning, ca. 2 x 4 m. Græsbevokset i hede.

Undersøgelseshistorie

1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I toppen en åbenbart ret flad, ca. 1 m. lang sten under hvilken en rævegrav. Ca. 1 m. V herfor er en ca. 0,5 m. stor sten. Overalt i højsiden ses mindre sten. I højens N-lige del er en ældre nedgravning, ca. 2 x 3-4 m. stor. Græsbevokset. Højen ligger på en højning i et moseområde. Bevoksning: 1990: Græs
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links