Oversigt - fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25285
Sted- og lokalitetsnummer
010102-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr: 4f og 4k (Syvhøjgaard)/ højen ligger i skel. matr.nr. 4f: "Tvehøj", 15 x 3 m. Nord- og sydsiden har afgravninger for- skellige steder, østsiden øverst en stor nedgravning. Top- pen noget affladet. Beklædt med græs og lidt krat. Matr.nr. 4k: Høj i skel til matr.nr. 4f af Smidstrup. Se dette kort.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tvehøi", 2 høie [sb.12 og 13], som tidligere i V. og Ø. have stødt sammen ved Foden, men nu som en Følge af stærke Gravninger ligge længere fra hinanden. Bevoksning: 1989: Løvkrat
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Oprindelig Del af " Tvehøj ". Fredningsværdig. Den østlige Halvdel ejes af Kunsthandler Magnussens Enke, den vestre Halvdel af Gaardejer Hans Andersen, Syvhøjslund pr. Gilleleje. Diameter 15 m Højde godt 3 m. Nordsiden har Afgravninger forskellige Steder. Østsiden har øverst oppe en stor Nedgravning, der er Begyndelsen til en vist ikke afsluttet Udgravning. Sydsiden har Afgravninger forskellige Steder. Toppen noget affladet. Højen beklædt med Græs og lidt Krat. Grunden hvorpaa Højen ligger er under Dyrkning og herved beskadiges Højfoden. Der er gravet i Højen af Kunstmaler Joh. Glob i 1932.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Tæt overkroet af hybenrose, suppleret foden rundt om med tæt brombærkrat med bunddække af græs. På parcellen i Ø en gammel fyr få m fra SØ-foden samt en klynge halvgamle fyrre ved NØ-foden. Parcellen i vest nu udlagt til græsplæne. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig nu, men efter sanering af V-siden ud mod den offentligt tilgængelige plæne et besøg værd. Parkering på vej i V. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links