højen set fra vest
.
højen set fra øst
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292440
Sted- og lokalitetsnummer
030402-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,6 x 32 m. Et par små nedgravninger i top og nogle flade ikke betydende afgravninger særlig i syd- og østsiden. Bevok- set med græs og træer . I skov.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid24-25 [sb.30-31] "Uldbjergene" kaldede. Nr. 24 [sb.30] er en meget anselig toppet Høj, Banken, hvorpaa den ligger omgiven med en Mose næsten til alle Sider.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,6 x 32 m. Et Par smaa Nedgravninger i Top og nogle flade ikke betydende Afgravninger, særlig i Syd- og Østsiden. Bevoxet med Græs og Træer. I Skov.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links