Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2903100
Sted- og lokalitetsnummer
190806-152
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 x 9-10 m. Helt intakt, bortset fra mindre hul i top, der formentlig skyldes ræves aktivitet - ret ny rævegang i siden af hullet -. Bevokset med lyng og enkelte fyrretræer. Omkring højen et stort sammenhængende hedeareal, der er kraftigt bevokset med selvsåede fyr.

Undersøgelseshistorie

1973
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ,12 x 9-10 m. Helt intakt, bortset fra mindre hul i top, der formentlig skyldes ræves aktivitet - ret ny rævegang i siden af hullet. Bevokset med lyng og enkelte fyrretræer. Omkring højen et stort sammenhængende hedeareal, der er kraftigt bevokset med selvsåede fyr.
1974
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,9 x 11,0 x 10,0 m. Beboet af aktiv ræv, noget ujævn overflade, ellers velbevaret. Intet foto p.g.a. tæt bevoksning. Højen burde ryddes for selvsået fyr (gælder også den omliggende hede). Ingen parkering i rimelig afstand. Bevoksning: 1982: Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links