Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302625
Sted- og lokalitetsnummer
010202-138
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 1,5 x 12 m i Ø-V, 18 m i N-S. Sænkning i top. Enkelte større sten ses. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå en banke nær sydlige skæl ligger en lille gravhøj. Om denne kan anføres det samme som ved de tvende andre [sb.134+137] bevarede oldtidsminder her på lodden. Bevoksning: 1989: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,5 x 12 m i Ø-V, 18 m i N-S. Sænkning i Top. Enkelte større Sten ses. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeliggende på sydende af langstrakt, udyrket areal mellem agre i to niveauer. Højfod ikke erkendelig i Ø og S, hvor højens udlinje går i et med soklens. Bedømt ud fra bevarede højfod i N og V må de 18 m N-S-tværmål iflg. blå kort afvises. Græsklædt med knæhøje urter. Brombær på Ø-siden. Soklen græsklædt med en række gamle fyrre langs V-siden, forløbende ca. 3 m fra højfod. Spredte marksten langs soklens sider, enkelte på højens NØ-fod. Mål: 1x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links