Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
31229
Sted- og lokalitetsnummer
030603-164
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/10 1918 I/S Vesterlyngen Afmærkn.: MS, 1919 Raklev Høj, 1,5 x 16 m. Indsænkning i toppen. Græsklædt med buske i udmark.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn ret velbevaret Høj, 5 1/2' høj og 50' i Diam. Disse under [sb.152-171] nævnte Mindesmærker, som alle ligger paa ganske lavt og fladt Terrain, ere næppe afsatte fuldstændig nøjagtigt paa Matrikelkortet. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 16 m., Indsænkning i Toppen. Græsklædt med Buske i Udmark.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLille høj med flad top. Sænkning i toppen. Højen helt vokset til i krat. Dimensioner kunne ikke fastslås. Kreatursti går op over højen og har slidt ned i højfylden i den østlige og vestlige side. Af hensyn til områdets rekreative værdi bør højen plejes så den fremtoner mere værdigt i terrænet. Mål: 1,4 m høj. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er del af en lille klynge høje i den østlige udkant af Vesterlyngen. V.Lyngen der er et rekreativt fredet naturområde af stor rekreativ betydning, der hver sommer besøges af tusinder af badegæster, og benyttes året rundt som naturområde. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Del af højgruppe i fredet område.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links