Oversigt set fra nord
.
Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
13038
Sted- og lokalitetsnummer
110301-155
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. Mindre gravning i top, 0,40 m dyb. Flade grav- ninger ind i højsiden mod nord og SØ. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Meget uregelmæssigt omrids. Topfladen let forsænket med ujævn overflade, mod øst en gammel, tilgroet hulning i siden. Langs den nordlige og nordøstlige tredjedel er der til en kunstig rævegrav gravet en ca. 12 m lang, 0,9 m dyb grøft, som har fjernet foden. I den side af grøften, som vendte ind mod højen, var lagfølgen: 20 cm gråt, humøst sand. Deru. 20 cm ensartet, gulbrunt, meget humøst sand - antagelig højfyld. Deru. gråt ler. Lagfølgen viser, at højen er temmelig deformeret af flyvesand, men der ser dog ud til at være en mindre høj på stedet. På syd- og østsiden kreaturafskrabninger fra sidste år, 3-4 m brede, med en 20 cm høj kant. Ejeren har lovet at fylde grøften til igen snarest. (samme ejer som 1303.9). OBS: Målene stemmer ikke med SB! Mål: 2,2x20x18 m. 21/12-82. Højen genbesigtiget. Skaderne er udbedret, lidt ujævnt, men dog således, at det må formodes at udjævnes med tiden, og ved fremvækst af en stabil bevoksning. Hegnet mod kreaturer. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i areal, tilplantet med energipil. Højen er helt omgivet af de høje planter.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links