oversigt, set fra SV
.
højen set nord for vejen
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32199
Sted- og lokalitetsnummer
030110-160
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 12 m. Beplantet. Nordside afskåret af vej. Til- groet hul i top.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1,25 x 12 m. Beplantet. Nordside afskaaret af Vej. Tilgroet. Hul i Top.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1,2 x 12,0 x 10,0 m. Større høj hvis nordre højside er afskåret af landevejen. I toppen ses en ca. 5 x 3 og 0,5 m. dyb sænkning, hvor flere håndstore sten titter frem. Højen er bevokset med tæt krat af brombær og andet løvkrat samt ca. 30 årige graner vokser hen over højen. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger lige ved Arnæs Skovvej, men er ikke særlig iøjenfaldende p.g.a. kratbevoksning. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links