§29f østsiden, set fra NNØ
.
oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292649
Sted- og lokalitetsnummer
010203-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Vihøj", 5 x 21 m i Ø-V, 30 m i N-S. Afgravet i V og S. Dyb kløft fra toppen mod SØ. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOmtrent midt på lodden ligger en anselig høj "Vidhøv" kaldet (ikke som på generalstabens kort "Vilhøj"). Dens fod er ikke tydelig mod nord, mod syd, hvor et stykke af højen er bortskåret ses derimod en del af den stensatte kreds, der omgiver dens fod. Beregnet efter det blottede segment af denne kreds, er højen ved sin oprindelige fod henved 200' i omkreds, 68-70' i diameter. I den bortgravne del af højen er intet fundet. Dens fyld skal bestå af meget blandede materialer og menes af ejeren ej usandsynligt at være taget i en "svanke" ved den nordre side. (Da det kun er en ringe del af højen, der er bortskåret, og denne træder frem i landskabet som ret anselig, indlededes forhandlinger om dens fremtidige fredning, der er så meget mere ønskelig, eftersom Vidhøv er en af de få tilbageværende høje der i egnen). Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Vihøj", 5 x 21 m. i Ø-V, 30 m i N-S. Afgravet i V og S. Dyb Kløft fra Toppen mod SØ. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Vihøj". Stor græsklædt høj (med enkelte buske) i ager. Ujævn form. Fra toppen og ned ad højsiden løber en dyb kløft i retning NV-SØ. Flere steder på højfoden er der smidt et mindre antral oppløjede marksten - flere af den med slidflader. På højens vestside, der er stejl og nærmest konkav er der en mindre dyregrav (- muligvis ræv). Mål: 5,5x30x20 m. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links