oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35249
Sted- og lokalitetsnummer
040107-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 x 19 m. Tilgroet fordybning i toppen. I nord- og østsiden ses ialt 5 store randsten. Græsbevokset med træer.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,2 x 19 m. Tilgroet Fordybning i Toppen. I Nord- og Østsiden ses ialt 5 store Randsten. Græsbevokset med Træer.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Noget uregelmæssig højning, mål ca. 1,2 x 19 x 19 m. Omtrent i midten en uregelmæssig, tilgroet lavning, ca. 1-2 kvadratmeter. I N-enden er 5 store sten, enten i halvcirkel eller 1 NV, 2 N, 1 NØ og 1 Ø herfor til enten rund-/ langdysse (i NS-lig retning) ?. Ligger i tæt skov med nåle- og løvtræer nær lavning mod SØ. Bevoksning: 1983: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links