8543 marksten synlige i fladen, her ses i top af anlæg. Set fra V.
.
8542 randsten i VSV. Set fra VSV.
.
8541 en randsten i SSV. Set fra SSV.
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
412617
Sted- og lokalitetsnummer
050213-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl.tingl. 22/10 1907 (Godsejerinde, frøken Ida M. Suhr til Petersgaard) Høj, 2 x 18 m. Træbevokset i ungskov.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSe "fredede Mindesm." i det Petersgaardske Distrikt. Paa Toppen af en lav Bakke findes en ret regelmæssig, rund Høining, der muligvis kunde være en Gravhøi. Stærkere end denne Høinings Form taler herfor, at der findes en lille, kredsrund, øiensynlig gravet Dam (omtr. 50 Fod i Tværmaal) i omtr. 100 Alens Afstand fra Høien. Slige gravede, regelmæssige Damme har jeg oftere seet i Nærheden af Jordhøie. Tvivlsom Beretning om flere mindre Gravhøie i Nærheden.
1906
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret rund Høj, 6' h., 55' br., bevoxet med store Bøge. Ingen Randsten synlige, ejheller Spor af, at Randsten er optagne.
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 18 m. Træbebevokset i Ungskov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Museal besigtigelse - Museerne.dk
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkTo synlige randsten: SSV 1 og VSV 1. På rundhøjens overflade ses mange marksten tilhørende højens konstruktion. FM-sten sat i SØ-side.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links