Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SSV
.

Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
041511
Sted- og lokalitetsnummer
100309-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/8 1884, købt. Afmærkn.: MS 1913, ved oberstl. Lund Høj, 27 x 5 m; lyng.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1884
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. let affladet top. Siderne ujævne efter gamle, nu tilgroede kreaturskader, tydeligst mod nord og vest. På sydsiden mindre, nye kreaturskader. I højfoden 3 sten, 2 mod NV, og 1 i Ø. I nord berøres højfoden af et gammelt vejforløb. Dias 11.11. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en del af en stor højgruppe med smuk beliggenhed og vidt udsyn, i et fredet område. De 3 stjerner gælder ikke højen som sådan, men den samlede højgruppe, der er en af de mest imponerende i Vendsyssel. Hele det pågældende område vil i de kommende år blive genstand for formidling. I denne forbindelse planlægges etablering af parkeringsmuligheder, og en stigning i besøgstallet kan forventes. Dette vil medføre et behov for plejeforanstaltningen, som ligeledes vil blive etableret. Det fredede område hører under Skovstyrelsen. Bevoksning: 1979: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links