Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431261
Sted- og lokalitetsnummer
230210-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rund høj, "Vonshøj" (Odinshøj), noget udflydende i konturen, 1 x 14 m. Træ- bevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Højning af flad noget udflydende Form, ca. 1 x 14 m. Antagelig en lille Gravhøj. Træbevokset i Skov. [[Om afdelingsnumrene jfr. Bemærkning til Nørreskov, Egen sogn]]. Bevoksning: 1984: Mos, Græs og LøvtræerI den foroven omtalte bemærkning gøres der opmærksom på, at de på Generalstabs kortene angivne afdelingsnumre ikke er korrekte. De korrekte afdelingsnummer anføres under matrikelnumret.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund høj, "Vonshøj" (Odinshøj), noget udflydende i konturen, 1 x 14 m. Træbevokset, i skov.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg Slot
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Vonshøj" eller "Odinshøj". Bevoksning: 1984: Mos, Græs og Løvtræer
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links