Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110521
Sted- og lokalitetsnummer
110211-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 11 m lang i N-S og 18 m i Ø-V og indtil 1,5 m høj. Delvist forgravet, idet der under besættelsestiden er foretaget nedgravninger for løbegrave m.v. såvel i som udenfor højen. På top af skrænt.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en gravhøj der ligger på toppen af kystskrænt, i permanent græsning, syd for ager. Højen har noget ujævnt overflade, muligvis på grund af løbegrave fra 2. Verdenskrig.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links