Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
161348
Sted- og lokalitetsnummer
120408-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

2014: Afmelding af sløjfet C-høj ************************* Beskrivelse 1959: Lav, deform høj. Hele midten udgravet, så højen danner en ringvold. Græsklædt i ager. Beskrivelse 1945 (berejser P. Riismøller): Østranden af stor høj, af hvilke størstedelen er styrtet i sandgrav. Gravkiste i denne høj udgravet af Hatt 1927.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumIkke præcist lokaliseret højrest på kant af gammel grusgrav.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links