Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181296
Sted- og lokalitetsnummer
140707-99
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Undersøgelseshistorie

2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterPå Generalstabens kort fra 1881 og senere kort er her afsat en højsignatur. På stedet findes en forstyrret rundhøj med udgravet og fjernet stenbygget grav. Højen, som er bevokset med træer i randen, måler nu 15-16 x 1,5 m med en indgravning fra NV, 5 m lang og 3 m bred, 0,7 m dyb. Der ses stenfliser fra kammeret under en rodvælter på højens NØ-side. I SV-siden ligger 3 randsten, ca. 0,5 m store. Højen ligger med markant udsyn nær skrænt ovenfor Fyrkat.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumMos- og græsklædt høj i plantage. Bevokset af en halv snes større nålestræer. Hulning i top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links