udsigt fra højtop, set fra SØ
.
trampeslid mod NV, set fra NV
.
trampeslid på den sydlige højside, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38221
Sted- og lokalitetsnummer
040402-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Jordfæstegrav, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Baunehøj", 5 x 18 m. Noget afgravet fra siderne. Græs- klædt i have. 29/6-45 : Tilladelse til at plante gyvel og lign.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBarnehøjsbanken en anselig 8-10 Al.høj Gravhøj, afgravet i Siderne. Der er oftere fundet Skeletter i Højens Udkanter. Bevoksning: 1984: Græs
1884
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Samme tekst som berejsn. 1884]. Bevoksning: 1984: Græs
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Barnehøj", 5 x 18 m., noget afgravet i Siderne. Græsklædt i have.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBaunehøj. Højen måler ca. 5 x 21 x 18 m i N-S'lig retning. Den er noget uregelmæssigt hvælvet, med stejle sider og hulninger af ringe dybde, tilgroede. I toppen er flere mindre huller fra børns leg/dyr, og der er flere stier op ad højside, uden vegetation, ret nedslidte. Den ligger i et grønt område i villakvarter, ca. 10 m fra vej og parcelhushaver. De små huller og stierne burde dækkes og tilsås. Bevokset med græsser, brombær og små blomster. Højt i terræn på bakkehæld mod Noret mod V - nu ret indeklemt af bebyggelse. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj ved Noret. ** Genbesigtigelse ** Besigtigede højen d. 18/9-1984. Højen var græsklædt, med lav opvækst af brombær imod øst. Højen var beliggende i et græsklædt område i parcelhuskvarter, og er meget besøgt af de lokale beboere, hvilket kunne ses på slid og graveskader i højen. Arealet ejes af Skelskør kommune, der slår græs på højen ca. to gange om året. Talte med Leif Hansen, tekninsk forvaltning, som udtrykte ønske om at forsætte med denne pleje af højen. Samtidig aftaltes, at kommunens gartnerafdeling ville sørge for hurtigt at reparere skaderne på højen. Skaderne ville blive repareret med græstørv, og jeg indskærpede over for Leif Hansen, at der i forbindelse med dette arbejde ikke måtte graves yderligere ned i højen. Efter reparationen enedes vi om at der opsattes mindre afspærringer op ved de nyreparerede steder, i form af skråtstillede rafter, opsat på ca. 6 nedrammede pæle. Svend Hansen Bevoksning: 1984: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links