Oversigt - fra V
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262710
Sted- og lokalitetsnummer
010109-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. Lidt af midtpartiet bevaret i et markskel (jorddige). Højden ca. 2 m, længden 20 m (N-S) ca. 3 m (Ø-V). Græsgroet med lidt buske. (Høj i skel til matr.18d,) NM: Fredningsværdig på gr. af sin beliggenhed i skel og som part af en højgruppe. Bør aldrig sløjfes uden undersøgelse.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid.....No. [sb.]23-26 kaldes af Befolkningen derimod Attis- eller Addishøiene. I Skjellet ligge 2 [sb.25-26] stærkt afgravede Høie, i den sydligste [sb.26] af dem er fundet et Leerkar med brændte Been. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Lidt af Midtpartiet bevaret i et Markskel ( Jorddige ). Højden ca. 2 m, Længden 20 m (N-S), ca. 3 m (Ø-V). Fredningsværdig paa Gr. af sin Beliggenhed i Skel og som Part af Højgruppe. Bør aldrig sløjfes uden Undersøgelse. Græsgroet med lidt Buske.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Attershøje". Den sydligste af 4 høje. Kun den midterste del af højen, som ligger i skeldige er bevaret. Målt fra vestsiden er højen ca. 2 m høj. Den måler ca. 20 m (n-s) x 3 m (ø-v). Den nordlige og sydlige side af højen er udflydende, mens den østlige og vestlige side står stejle p.gr.a. afgravningen. Bevokset med græs og småkrat. Beliggende i skeldige frit i ager. Der er adgang til højen langs skeldiget ud til landevejen, ca. 100 m øst for højene. Fra toppen af højen er der fint udsyn ud over Ramløse bakker og Ellemosen mod vest og endnu en markant højgruppe mod sydøst. ** Seværdighedsforklaring ** Selve højen er kun en strimmel bevaret i skel, men sammen med de øvrige 3 høje et besøg værd. Der er etableret offentlig sti fra landevejen langs markskel. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links