harerfordybninger i højen
.
højen set fra SØ
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Ringsted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342519
Sted- og lokalitetsnummer
040210-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, Baunehøj, 3 x 20 m. Af højen er nu kun ca. den nordlige halvdel bevaret. Sydvæggen står med større flader åbnet brud. Græs- træ- og buskklædt i udkanten af have.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAf den meget anselige "Baunehøj", der oprindelig har været mindst 100' i Diameter og 9-10 Al. h. staar nu kun den nordre Del tilbage med en 80' vid 7 Al. høj Skrænt. Midt i Højen havde været en Dynge af Stene 6-7 Læs, "de laa ganske rent". Imellem dem fandtes Stykker af Bronzesager, et Stykke beviklet med Guld Udenom i Højen skal der være fundet "meget". Urner mindes ikke. de fundne Gjenstande "Knapper" af Bronze o.dsl. laa mellem Stene.- Højen var ubeskadiget indtil for 40 Aar siden [1843]. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1883
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Baunehøj", 3 x 20 m. Af Højen er nu kun ca. den nordlige Halvdel bevaret.Sydvæggen staar med større Flader aabent Brud. Græs- træ- og buskklædt i Udkanten af Have.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBaunehøj. Højrest, ret uregelmæssig form, tilsyneladende bedst bevaret mod N, nærmest aflang form, med stejle sider mod S. I kanten sat sten mod S og Ø om højfod af tidligere ejer - ikke bedt om at få dem fjernet, da der ser ud til at være en bevaret randsten mod NØ - og det samtidigt markerer højfoden. Enkelte dele uden vegetation - ejer lovet at tilså med græs. Ligger i lille lund nær gården, højt i terræn med vidt udsyn fra toppen. Ret ny staldbygning på ældres plads. Ejeroplysninger på berejserblanket. ** Seværdighedsforklaring ** Højrest nær gård, vidt udsyn. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1997
Planlagt byggeri/anlæg - Sydvestsjællands MuseumOpførelse af ladebygning.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links