Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302661
Sted- og lokalitetsnummer
010206-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Bavnehøj", ca. 3,5 x 28 m. Græsklædt med træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå en af de nordre marker ligger på toppen af en høj banke en anselig ved risgærde indhegnet høj "Bavnehøj" kaldet, fra hvis top er en meget vid og smuk udsigt. Af dysser findes ingen på hovmarkerne, inge sådan er sløjfet i de sidste 30 år [siden 1843]. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Bavnehøj", ca. 3,5 x 28 m. Græsklædt med Træer i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPå grund af tæt bevoksning langs højfod ikke muligt at efterkontrollere blå korts dimensionsangivelser. Virker dog rimeligt sandsynlige. 7 gamle fyrretræer spredt langs højfod. Tæt løvkrat, især tjørn, på V-, N- og Ø-side. Topfladen og S-siden klædt i knæhøje urter, især nælder. Beliggende på mark op mod skel mod skovklædt, stejl skrænt mod Selsø Sø. På S-siden en del rævegrave. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig i nuværende tilstand, men formentlig meget seværdig efter rydning af skæmmende bevoksning og reparation af den af ræve beskadigede side. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1993
Museal restaurering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn kunstig rævegrav ulovligt anlagt i højen blev blokeret med sten. Udgravningshullet blev kastet til med den oprindelige højfyld. Se beretning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links