533529 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533529
Sted- og lokalitetsnummer
060203-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Smuk velbevaret høj, 3,5 x 25-27 m. Træbevokset i ager. NMI: Træbevokset i ager. Syd for landevejen.

Undersøgelseshistorie

1878
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor smuk Gravhøi, af hvis østlige Halvdel en Del er sløifet, der er herved kommet tilsyne en stor kegleformet Stenbunke som er Høiens indre Kjærne og under hvilken formodentlig Graven findes. Endnu er Graven ikke fundet og intet vides saaledes om til hvilken Tid denne Høi hører. Den ligger tæt ved den under N 15 [sb.nr. 15] omtalte Høi og paa samme Jordlod.- Bevoksning: 1986: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSmuk, velbevaret Høj. Træbevokset i Ager Tvm. 25 - 27 m, Højde 3.50 m. Syd for Landevejen.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor, flot profileret høj synlig fra amtsvej i n. 3,5 x 25 x 24 m Affladet top, højsiderne tilsyneladende uden de ellers så gængse, gamle afgravninger. Derimod er højside -og fod på hele den sydlige halvdel stærkt deformeret af rævegrave. Udskrabet jord herfra dækker næsten ms. Flere af indgangene er søgt tilproppet, ved at man har brokket hovedstore sten sammen i åbningen, formentlig i det øjemed at lede rævene hen til en kunstig rævegrav, af hvilken der ses røråbninger i vestlige og ssydlige højfod. Dog tyder de mange, jævnlig benyttede indgange på, at tilstopningen af gange kun bevirker, at dyrerne laver nye andre steder. Denne praksis er således efter alt at dømme medvirkende til en unødig voldsom, animalsk graveaktivitet i højen. Højen er tæt bevokset med store hyldetræer og -buske, der totalt har bortskygget al bundvegetation på den sydlige højside, så denne står som en nøgen jordkuppel udsat for erosion og ræves graven efter insekter. BØR PLEJES. Al hyld bør fjernes og højoverfladen tilsås med græs, der hvor vegetationen er borte. En stor gammel ask på nordlige højside bør blive stående. De kunstige rævegrave i højfoden fjernes (5.kontor !), og nogle få marksten i sv fjernes. Højen vil herved fremtræde overordentlig smuk set fra amtsvejen. Bevoksning: 1986: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links