Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
320236
Sted- og lokalitetsnummer
190714-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i skel, 1,5 x 17 m. Østenden er overpløjet. Toppen og V-siden i græs, har aldrig været pløjet. Over toppen går to rækker hegnspæle i retning N - S. Matr.nr. 1e: Høj i skel til matr.nr. 1c.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1993
Planlagt dyrkning - Museet for Varde By og OmegnPlanlagt etablering af læhegn, som ville berøre sb. 45.
1993
Museal besigtigelse - Museet for Varde By og Omegn
1993
Museal udgravning - Museet for Varde By og OmegnVed undersøgelsens start var højen ca. 1,2 m høj og 15 m i diameter. Det gamle udgravningshul, der tydeligt kunne erkendes, var senere fyldt op med marksten. Der fandtes hverken spor af grave eller tørveopbynging, men dog spredte flintafslag og keramikstumper i fylden. I bunden afdækkedes et diffust fyldskifte med enkelte stumper brændt ben og et par flintafslag. Højen må betegnes som tvivlsom, og der er givet tilladelse til, at resterne af den fjernes, og der plantes hen over den.
1993
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links