Højen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
410948
Sted- og lokalitetsnummer
220203-46
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenbygget grav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Dyrhave, art. 5, kortbl. 1. parcel 11. Tingl.: 29/11 1926, naturfredet. Afmærkn.: MS 1928, H. Kjær. Sten med ca. 95 skålformede fordybninger. Stenen er 1,47 m høj og måler for- neden 1,7 x 1,39 m. Stenen danner hjørnesten i en stensat kiste, hvis dæksten, østende og noget af sydsiden mangler. Graven er nu 2,85 m lang i nord, 1,90 m i syd, 0,65 - 0,8 m bred, stenlagt i bunden. Fredningen omfatter skålstenen med omgivelser indbefattende hele den bevarede del af graven, ialt ca. 30 kv.m. (Kun en spidsoval sænkning 6 m lang, 2,5 m bred, altså knap en halv snes kv.m, er nu udyrket, med skålstenen i midten af hullet. Den meget spinkelt byggede grav er således nu (1956) helt jorddækket - på nær hjørnestenen - man antagelig tilstede. Utvivlsomt er graven bedst sikret mod helt at falde sammen - hvis det da ikke allerede er sket - på denne måde. Som frednings- objekt er interessen især knyttet til skålstenen).

Undersøgelseshistorie

1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet Høj, vel 1/2 m h. Heri 1921 fremdraget en mærkelig Bronzealdersgrav, med en Bronzeklinge (Hans Michelsen, Aabenraa). Se Sag 476/21, med et Fotografi. Indvendig synes Graven virkelig at være godt 3 m l., opbygget af Sten og rigelig Lerjord. I dens ene Hjørne en sikkert jordfast Sten med adskillige, skaalformede Fordybninger.
1921
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1921
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStensat grav/kiste, dækket af en stendynge. Indenfor stenene angives der at have været spor af en kiste af fyrre(!)træ samt skeletrester. Ved den nordlige side af kisten fandtes en dolk eller et sværd af bronze, 46 cm lang. Stenen med skåltegn står som gravens SØ-hjørne.
1926
Uspecificeret aktivitet - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1926
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFredlyst under naturfredningsnævnet.
1928
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnlægget frigravet før fredning.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med ca. 95 skålformede fordybninger. Stenen er 1,47 m høj og måler forneden 1,70 x 1,39 m. Stenen danner hjørnesten i en stensat kiste, hvis dæksten, Ø-ende og noget af siden mod S. mangler. Graven er nu 2,85 m lang i N, 1,90 m i S, 0,65-0,80 m bred, stenlagt i bunden. Fredningen omfatter skålstenen med omgivelser indbefattende hele den bevarede del af graven, ialt ca. 30 m2. (Kun en spidsoval sænkning 6 m lang, 2,50 m bred, altså knap en halv snes m2, er nu udyrket, med skålstenen i midten af hullet. Den meget spinkelt byggede grav er således nu (1956) helt jorddækket - på nær hjørnestenen - men antagelig til stede. Utvivlsomt er graven bedst sikret mod helt at falde sammen - hvis det da ikke allerede er sket - på denne måde. Som fredningsobjekt er interessen især knyttet til skålstenen).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links