Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312239
Sted- og lokalitetsnummer
030604-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelsesplads, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Portbjerg" 5 x 30 m. Afgravet til firkantet anlæg mod nord. Toppen affladet. I højen findes et gravsted for kammerjunker L. Th. Barner og frk. von Barner, med en omvæltet gravsten. Rundt om højen ses et nu forfaldent stendige. Gravstedet, stenen og diget er ikke omfattet af fredningen.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn med Tjørn og andre Buskvoxet beplantet Høi, ca. 18-20' høi og ca. 100' i Tværm. Om Foden, der er afskaaret i en Firkant, er Høien indhegnet med Stengjerder. Paa den noget affladede Top staaer et Granitmonument over Frk. Frideriche Barner og Kammerjunker Leopold Theodor Bauner + 1809, der begge er begravede i Høien. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Portbjerg" 5 x 30 m. Foden afskaaret i Firkant. Gravsted for Kammerjunker L. Th. Barner og Frøken F. Barner.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor høj, Portbjerg, afgravet til firkantet anlæg mod nord. Gravsted for kammerjunker Barner - gravsten står på toppen. Rundt om højen nu forfaldent stendige. Enkelte rævegrave. Små bunker marksten. Mindre granplantning mod øst jvf. 00208. Porthøj der er en C-høj bør vel tinglyses - jvf. seværdighedsforklaring. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har en monumental placering, men på grund af tilvoksning fremtræder den ikke så markant som den kunne fra landevejen mod Vesterlyng. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, "Portbjerg" 5 x 30 m. Afgravet til firkantet anlæg mod nord. Toppen affladet. I højen findes et gravsted for kammerjunker L.Th. von Barner og frk. F. von Barner, med en omvæltet gravsten. Rundt om højen ses et nu forfaldent stendige. Gravstedet, stenen og diget er ikke omfattet af fredningen.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, "Portbjerg", 5 x 30 m. Afgravet til firkantet anlæg mod nord. Toppen affladet. I højen findes et gravsted for kammerjunker L.Th. von Barner og frk. F. von Barner, med en rejst gravsten. Rundt om højen ses et nu forfaldent stendige. Gravstedet, stenen og diget er ikke omfattet af fredningen.
1986
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Aflysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningAflysning af fredning p.g. af fejl i fredningsteksten.
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links