Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292636
Sted- og lokalitetsnummer
010203-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stensætning, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1 x 15 m. Midten bortgravet og fylden spredt til siderne. I højens overflade ses derfor nu en 7 m br. sten- kreds med stendynge i midten; græsklædt med enkelte træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid6) [sb.28] har ligget nv. for den som nr. 4) [sb.26] nævnede høj. Den er udgravet og bortgravet af Frederik den 7de, på dens plads ses imidlertid endnu en stensat kreds, bestående af stene som en mand kan magte, noget oval i retningen nø-sv. 23' x 27'4". Indenfor kredsen noget fra midten mod nø ses en dynge af håndstene 5' i diameter, hvor hovedbegravelsen altså må antages at være bleven fundet.- Stenkredsen ligger på en skråning og synes såvel derfor, som på grund af dens form og hovedgravens beliggenhed inden i den at være bleven anlagt, efter at højen var dynget op. Om fund i højen vidstes intet at berette. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1 x 15 m. Midten bortgravet og Fylden spredt til Siderne. I Højens Overflade ses derfor nu en 7 m bred Stenkreds med en Stendynge i Midten. Græsklædt med enkelte Træer i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjtomt på toppen af bakken i Færgelunden. Midten er bortgravet og fylden spredt til siderne. I højtomtens overflade ses en stenkreds (diam 7 m) og midt i denne et hul, hvor der i flg. blå kort skulle være en stenkreds. ....... omkring stenkredsen er plantet 7 bøge for et par hundrede år siden. Alt i alt fremtræder dette som en af .......... "iscenesættelser" af et fortidsminde. Måske en analog til "Julianehøj". Mål: 1,5x19x17 m. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links