Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
320772
Sted- og lokalitetsnummer
190604-105
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj kan ikke længere lokaliseres, fredningen ophæves *************************************************** Højrest, 1,2-1,4 x 12-13 m, stærkt forgravet. Bevokset med græs og fyr, i hegn.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,40 met. Tværmaal 20,00 met. Den østre Trediedel af Høien er helt bortskaaren og videre ind mos Ø er ført en bred Grav til forbi Høiens Midte. Denne Grav har naaet Høibunden. I Bunden saaes endnu Konturen af en udgravet, Stenalder Enkeltgrav 2,25 met. lang i retning Ø-V og 1,30 met. bred.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 1,2-1,4 x 12-13 m, stærkt forgravet. Bevokset med græs og fyr, i hegn.
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er synlig i 1999, og fjernet i 2002 i forbindelse med skovrejsning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links