Oversigt fra mark - Set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272724
Sted- og lokalitetsnummer
010101-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 4,2 x 25 m. Siderne med tilgroede store afgravninger. Top- pen afgravet og ujævn. Over dens vestside går et skeldige. Man har det indtryk, af høj 52 og 51, hvis de lå urørte hen ville virke som et par delvis sammenvoksede tvillinghøje. Græsgroet med lidt små træer og buske.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa samme Bakkeknold som No. [sb.] 51 ligger lige ved Skjellet imod Matrno. 8 en stærkt afgraven Høi, hvori Leerkar med brændte Been ere fundne. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4,2x25 m. Siderne med tilgroede store Afgravninger. Toppen afgravet og ujævn. Over dens Vestside gaar et Skeldige. Man har det Indtryk, at Høj 52 og 51, hvis de laa urørte hen vilde virke som et Par delvis sammenvoksede Tvillinghøje. Græsgroet med lidt smaa Træer og buske.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med adskillige gamle og halvgamle løvtræer spredt på N-siden, hvortil masser af unge løvtræer øverst på øvrige sider, suppleret med uigennemtrængeligt løvkrat nederst på S- og Ø-side, tildels også i SV. Bør i høj grad saneres for krat og for et stort antal af især de unge træer sammen med tvillinghøjen 2727:23. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med tvillinghøjen i V ganske seværdig, dog først efter kraftig sanering af bevoksningen. Ikke offentligt tilgængelig, men et skeldige fører til højene fra offentlig vej i S, hvorpå parkeringsmulighed. Synlig viden om for trafik fra Syd. Flot udsigt over Arresø fra højen. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links