Faktaboks

Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322815
Sted- og lokalitetsnummer
020207-1
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Affaldsgrube, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, "Gammelsøhøj", 2 m høj, 11 m i diameter. Græsklædt i et lille anlæg.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMatr.Nr.1a "Gammelsøhøj", Høj af Mellemstørrelse, afgravet langs Siderne og i Toppen. Ikke beset nærmere paa Grund af Sæd.
1934
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1934
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet af Nationalmuseet 1934. Der fandtes 2 Grave med brændte Ben og 1 Stengravskiste, på en Stendynge en Samling brændte Ben og en lille stensat Grav.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKun Toppen tilbage som Have-Lysthøj, 6 x 1 1/2 m.
1986
Byggeri og anlæg
1986
Museal besigtigelse
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBlå kort ikke til stede (højen ikke tinglyst). Dimensioner må være målt i forbindelse med nylig foretagen pleje. Bevokset med 2 yngre løvtræer. Iøvrigt græsdækket. Beliggende på trekantet plæneareal mellem asfaltveje i forbindelse med stationsbygning og parkeringsplads hertil. Toppen med lille knold ovenpå en noget affladet med skråning mod S, se ud til at være omsat med sten (diam 4-5 m). Højsiden mod NV er noget eroderet. En del sten anes her og der på højen. Højen ligger på - naturlig eller omdannet - højning, men højdfoden er ret tydelig. Det nye posthus ligger tæt S og SV for højen og der er et stakit 5-6 m fra højfod i SV. Mindre end 1 m fra højfod i N er marken bortgravet/nedgravet og skråningen befæstet med en stenmur ned mod fortov og gade. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Højen nu tinglyst (F53-2221).
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, "Gammelsøhøj", 2 m høj, 11 m i diameter. Græsklædt i et lille anlæg.
1988
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links