Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
31278
Sted- og lokalitetsnummer
020408-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 10/9 1931, gdr. O. Strange. Diplom Afmærkn.: MS, 1932, S. Køhlert. Høj, 4 x 12 m; fod afpløjet.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund, hvælvet Høi, afgravet ved Foden i N og Ø, 9' høi, V-Ø oprindelig 65' i Diameter. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
1930
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGårdejeren havde sammen med to karle gravet ind i siderne af en gravhøj på sin mark, og fra sydsiden var de nået helt ind til midten, hvor de var stødt på en stendynge. I denne havde de foruden rester af en trækiste fundet brudstykker af et bronzesværd og af en nål samt en helt enestående ragekniv, hvis greb afsluttes i et lille menneskehoved. Ved Nationalmuseets efterfølgende udgravning blev der fundet yderligere et par brudstykker af sværdet samt af en pincet og en lille kniv, desuden fandtes enkelte ubrændte menneskeknogler.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 12 m, Fod afpløjet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, rund (noget kantet afpløjet) med ret stejle sider, mål ca 15x15x4 m, ingen synlige sten. Højen er noget beskadiget af en beboet rævegrav med flere udgange. Højen ligger på et højdedrag lige ved skråning ned mod Maglemose eng med vidt udsyn til bl.a. Bolund i Roskilde Fjord. Ingen adgang, på mark ca 500 m fra landevej. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, ret højt i landskabet med vidt udsyn, nær andre oldtidsminder. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links