Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
240434
Sted- og lokalitetsnummer
180408-19
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

1992: C-højen afmeldt. Er fjernet (overpløjet). *********************************** Askov, matr.nr.5r : Høj i skel til matr.nr. 33d af Hovedejerlavet. Høj, 0,9 x 9 m. Græs- og lynggroet mellem hede og ager. I toppen stort, firkantet, tilbundsgående hul (4,7 x 4,7 m). De fra dette opkastede jorddynger, dækker højsiderne. En mængde håndstore sten ligger spredt over højen.

Undersøgelseshistorie

1892
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1923
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Privat restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links