Oversigt - fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
31283
Sted- og lokalitetsnummer
020212-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/2 1905. Godsejer E. Tutein. 1/4-1939 ved nævns kendelse afsat 20 m mod Ø til vej. Afmærkn.: M.P. En høj, "Gyngehøj", 25 x 4 m; træbevokset og omgivet af et træbevokset stengærde. En gangsti slynger sig fra toppen ned ad siden.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gyngehøj", ca, 12' høj og 80'i Diam, helt beplantet med Træer, omgivet af et med Træer bevoxet Stengjærde. En Gangsti slynger sig langs Højens Sider fra Toppen af. En underjordisk Gang skal fra den have ført hen til Slotsbanke Høj [sb.40]. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1889
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gyngehøj", 25 x 4 m, træbevokset og omgivet af et træbevokset stengærde. En gangsti slynger sig fra toppen ned ad siden. [[Efter nævnets kendelse fredet i 20 m's omkreds. Mod Ø dog kun til vej. 442/54]].
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Sneglegang om højen samt kraftigt nedslidt færdselssti fra Ø-fod til højtop. Står på en ca. 5 m bred, udsparet terrasse. I rest af bøgeskov, omgivet af frugtplantage. Offentlig vej få m fra Ø-fod. Vejen kantet af gamle stendiger, hvori en åbning ud for højen. Højen og den udsparede rest af skov omkring den burde friseres ved fjernelse af unge og yngre træer samt de spredte buske. Retablering af slidskaderne sikkert formålsløse, da tilsvarende hurtigt vil opstå igen. ** Seværdighedsforklaring ** Af nogen seværdighed, især p.gr.a. samspillet med den stenkantede vej. Denne er smal, parkering derfor mulig, men livsfarlig. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links